Ako vybrať vhodný kancelársky papier?

Možno si to neuvedomujete, ale na trhu sa predávajú desiatky typov kancelárskeho papiera. Existuje tenší, ale aj hrubší papier, biely či farebný, ale aj lesklý alebo matný. A nie každý je vhodný na kopírovanie. Prevedieme vás preto základným rozdelením papierov a poradíme vám, ktorý je vhodný do vašej tlačiarne alebo kopírky.

Prečo je dôležitá gramáž papiera?

Hoci s papierom pracujete každý deň, do vašej tlačiarne či kopírky by ste nemali vložiť prvý čistý hárok, ktorý chytíte do rúk. Rovnako ako pri iných produktoch, aj v prípade papieru rozoznávame niekoľko jeho typov. Základné rozdelenie definuje gramáž papiera. Udáva sa v gramoch na m2 a udáva to, aký hrubý je daný papier. Bežný kancelársky papier má gramáž do približne 80 g/m2 a používa sa na tlač a kopírovanie základných dokumentov, zmlúv a tlačív.

Zdroj: Pixabay

Pre kopírovanie propagačných materiálov a prezentačných dokumentov je lepšie zvoliť papier s gramážou aspoň 130 g/m2, ktorý zaručí ich dlhšiu životnosť a vyššiu kvalitu. Pre tlač a kopírovanie dôležitých dokumentov, diplomov, či certifikátov vám odporúčame použiť prémiový papier s gramážou nad 200 g/m2.

Vyberte si papier presne pre vás

V ponuke každého dobrého papierníctva nájdete papier, ktorý je určený priamo na kopírovanie. Môže sa rozdeľovať na matný a lesklý, no niektorí výrobcovia ponúkajú aj papiere špeciálne určené pre laserové alebo atramentové tlačiarne, či dokonca na farebné kopírovanie. Pri papieri dokonca rozoznávame aj kontrast - od 1 po 100, pričom 100 je najjasnejší (najbelší) papier. Dôležité je myslieť aj na to, či potrebujete kopírovať vaše dokumenty obojstranne. Ak áno, mali by ste zvoliť kvalitnejší papier s gramážou minimálne 100 g/m2.

Kopírovať nemusíte len na biely papier. V našej ponuke nájdete aj farebné kancelárske papiere, ktoré sú vhodné na kopírovanie. Ak patríte medzi spoločnosti, ktoré tlačia a kopírujú “vo veľkom”, používajte odolnejšie papiere, ktoré sa vo vašej tlačiarni nezaseknú ani pri frekventovanom kopírovaní a zvládnu aj väčší nápor. Jeden z nich vyrába napríklad Canon.

V ponuke nášho e-shopu nájdete rôzne ďalšie typy papierov, ktoré môžete použiť na tlač alebo tvorbu firemných dokumentov, letákov či plagátov. Stačí si správne vybrať. Ak si nie ste istí svojou voľbou, neváhajte nás kontaktovať alebo navštívte našu pobočku, kde vám radi poradíme. 

Súvisiace produkty

Najpredávanejšie produkty

Ing.Pavol Regina - "REGINA", Hattalova 12, Bratislava 831 03, +421244452110, shop@regina.sk